Mogherini: Yhdysvalloilla ei oikeutta puuttua Euroopan asioihin

– Me [EU] emme puutu Yhdysvaltojen politiikkaan. Saatatte nähdä tätä tapahtuvan muualta maailmasta, mutta ette koskaan Euroopasta. Myös eurooppalaiset odottavat, ettei Yhdysvallat sekaannu Euroopan politiikkaan, sanoi Euroopan unionin korkea edustaja Federica Mogherini ensimmäisellä vierailullaan Yhdysvaltoihin sitten presidentinvaalien.

– Eurooppalaisten tavoitteena on tehdä Euroopan unionista voimakkaampi. Tämä on ymmärrettävä ja päätöksiämme on kunnioitettava täällä [Yhdysvalloissa], jatkoi Mogherini.

– Britannia pysyy Euroopan unionin jäsenvaltiona ainakin seuraavat kaksi vuotta, eikä siten voi neuvotella kahdenkeskisesti kauppasopimuksista minkään kolmannen osapuolen kanssa, päätti Mogherini.

Euroopan johtajat ovat aiemmin puuttuneet voimakkaastikin Yhdysvaltojen sisäpoliittisiin asioihin. Erityisesti presidentinvaalikampanjan aikaan Euroopasta kuultiin valtavasti lausuntoja Donald Trumpin valintaa vastaan. Samoin Yhdysvallat on puuttunut aiemmin Euroopan politiikkaan.

Muun muassa presidentti Barack Obama ja entinen ulkoministeri John Kerry ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Euroopan vierailujensa aikana esimerkiksi Britannian kansanäänestykseen EU-erosta. Lisäksi Obama on kehottanut Eurooppaa avoimempaan maahanmuuttopolitiikkaan. Käytännössä myös Euroopan unionin asettamat talouspakotteet Venäjää vastaan päätettiin Yhdysvaltojen kehotuksesta. Federica Mogherini ei tiettävästi selventänyt puheensa yhteydessä, että mikä Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen on siis muuttunut.

Federica Mogherini on poliittiselta taustaltaan kommunisti. Hän edustaa niin sanottua spinelliläistä aatemaailmaa.

Katkelman Mogherinin puheesta voit nähdä täältä:

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*