Sunniva Drake ehdottaa paperittomien vapaakaupunkeja Suomeen

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristillä palkittu ja maahanmuuton asiantuntijana mediassa usein siteerattu Sunniva Drake ehdottaa Huvudstadsbladet -lehdessä paperittomille maahantulijoille tarkoitettuja vapaakaupunkeja.

HBL:n mukaan Sunniva Drake ei enää luota siihen, että tilanne voidaan ratkaista byrokratialla. Sen sijaan hän ehdottaa radikaaleja toimenpiteitä kuntatasolla.

– Koska kyse on poliittisista päätöksistä, on myös ratkaisu poliittinen. Mutta on liian hidasta odottaa seuraavaa hallitusta. Siksi suurimpien kaupunkien kuten Helsingin pitäisi perustaa vapaakaupunkeja, joissa paperittomat saavat henkilökortin ja kielenopetusta. Pakolaiset voisivat siten sitoutua yrittämään osaksi yhteiskuntaa kieliopintojen ja työn kautta. New Yorkin kaltaiset suurkaupungit uhmaavat esimerkiksi Donald Trumpin paperittomien karkotuksia, ja Helsinki voisi tehdä samalla tavalla turvapaikkakysymyksessä, hahmottelee Drake.

– Se, että Suomella ei ole resursseja ottaa vastaan suuria pakolaisvirtoja, on pidemmällä tähtäimellä väärin ajateltu. Tulevaisuudessa tulee päinvastoin kalliimmaksi yhteiskunnalle, jos emme panosta parempiin kotouttamis- ja työllistämistoimiin juuri nyt. Vastaanottamamme ihmiset eivät ole rikollisia, ja jos heille ei ole väyliä yhteiskuntaan, he tulevat työllistämään viranomaisia paljon enemmän myöhemmin. Itse kotoutuminen ei tietenkään ole ongelmatonta, on esimerkiksi laskettu, että kestää noin viisi vuotta ennen kuin maahanmuuttaja alkaa maksaa takaisin yhteiskunnalle, Drake toteaa.

– Me olemme totisesti kusessa 5, 10, 20 vuoden päästä, ellemme rakenna toimivaa järjestelmää, joka kotouttaa tulijat paremmin. Pakolaisvirta ei katkea. Meillä on nyt paljon osaavia ihmisiä, esimerkiksi sadoittain insinöörejä, jotka eivät tee mitään. Jos saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, ei saa tehdä töitä, vaikka käytännössä olisi mahdollista saada erillinen työlupa. Parempi kotouttaminen hyödyttäisi myös suomalaisia pienyrityksiä. Sellainen toiminta on juurtunut vahvasti esimerkiksi monien irakilaisten, afgaanien ja somalien työkulttuuriin, toteaa Drake.

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

3 Comments

  1. Miten onkin Sunniva osannut taas listata kaikki humanitääriseen maahanmuuttoon liittyvät ja faktoilla helposti kumoon kaadettavat kliseet samaan tekstiin….
    (joku voisi opettaa tälle suomenruotsalaiselle tilastotietojen käyttöä)

  2. “Sadoittain insinöörejä”😝

    Mahtaako Sunniva itse tajuta kuinka humoristiselta hänen sanansa kuulostavat?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*