Ulkoministeri Soini huolissaan uusista vaikuttamisen muodoista

Ulkoministeri Timo Soini

– Uusia vaikuttamisen ja kampanjan muotoja tulemme näkemään myös jatkossa ja tämä huolestuttaa minua sekä meillä että USA:ssa, kertoi ulkoministeri Timo Soini eilen Yleisradion haastattelussa, jossa keskusteltiin maailmanpoliittisesta tilanteesta. Toimittaja Päivi Neitiniemi aloitti haastattelun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia koskevalla kysymyksellään.

Toimittaja Neitiniemi: Muttta kun hän [Trump] kuitenkin on suurvallan johtaja, Yhdysvaltojen presidentti ja kuitenkin edustaa paljon suurempaa joukkoa kuin kannattajansa, niin… Ja kun ajatellaan hänen käytöstään, se on ollut hyökkäävää, se on ollut arvaamatonta, hän on tehnyt kiistanalaisia päätöksiä, hän argumentoi valheilla ja nyt perheen liiketoiminnat ja presidenttiyskin tuntuvat menevät sekaisin, että tulee kuva, ettei hän välttämättä edes ymmärrä koko presidentti-instituutiota, niin eikö tässä ole epävarmuustekijöitä myös?

Ulkoministeri Soini: On tottakai, koska aina kun tehdään eri tavalla kuin ennen on tehty, tulee epävarmuutta. Ei tiedetä, mitä tapahtuu, eikä tiedetä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mut täs on sit semmonen paradoksi, et kun hän lupasi vaaleissa, että hän kitkee maahantuloa ja hän rakentaa muuria. No nyt kun hän alkaa lupauksiaan lunastaan, niin sit sanotaan, että onpa kumma kaveri kun lunastaa lupauksensa. Ja sitten jos ei lunastais, ni sanottais, et ne oli vaalilupauksia, eikä sen oo tarkotuskaan tehä mitään.

(…)

Ulkoministeri Soini: Tää sosiaalinen media. Se on aika perkeleellinen väline. Se mahdollistaa aivan erinäköisen viestinnän, aivan erinäköisen politiikan. Myös sellaisen politiikan, jossa faktat ovat ikäänkuin lisättyjä tai vaihtoehtoisia. Eihän totuus tulessakaan pala, mutta näitä uusia vaikuttamisen ja kampanjan muotoja me tullaan näkemään myös jatkossa ja tää huolestuttaa mua sekä meillä että USA:ssa.

(…)

Ulkoministeri Soini: Jos tossa juhannuksen alla olis kuka tahansa meistä mennyt sanomaan, että Britannia eroaa EU:sta ja Trumpista tulee presidentti, niin olisi vähän hymyilty, että ei kai nyt sentään. Mutta me ollaan nyt siirrytty sellaiseen maailmaan, että totuus on taruakin ihmeellisempää. Kaikki on mahdollista ja tän takia sellanen ennakoitavuus ja vakaus, mihkä me pystymme Suomessa vaikuttamaan, niin täytyy meidän hoitaa täällä ja tietysti ajaa semmoista sääntöperusteista kansainvälistä yhteistyötä, jossa niinku suuruudella ja voimalla ei asioita hoideta, vaan kansainvälisellä yhteistyöllä. Se on pienten maiden etu.

Toimittaja Neitiniemi: Selvisikö vierailunne aikana, millainen on Yhdysvaltojen tuleva Venäjä-suhde

Ulkoministeri Soini: No se on vielä sillälailla vähä hakusessa, mutta tällä hetkellä Yhdysvallat on sitoutunut täysillä Krimin pakotteisiin ja myöskin tuomitsee tän Ukrainan horjuttamisen ja siinä ei näy nyt mitään uutta merkkiä. Mutta tietenkin se, mikä olis kaikista pahin asia Euroopan ja pienten maiden kannalta, et jos syntyy sellanen tilanne — siitä ei ole nyt näyttöä — että suurvallat, ketkä tahansa, rupeisivat sopimaan asioista pienten maiden päiden yli, niin se olisi erittäin vahingollista ja vaarallista politiikkaa.

Haastattelun perusteella ulkoministeri Soini suhtautuu Yhdysvaltojen uuteen hallintoon selvästi toimittajaa realistisemmin. Erikoista Soinin vastauksissa on kuitenkin Ukrainan kriisiä koskeva lausuma, sillä on yleisessä tiedossa, että myös Euroopan unioni ja Suomi sen mukana, vaikutti kriisin syntyyn.

Toinen erikoinen seikka Soinin vastauksissa on se, että hän näkee uhkakuvia sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa viestinnässä. Haastattelusta ei selviä, että tarkoittaako hän tällä viestintää ja väitettyjä vaikuttamisyrityksiä, joiden avulla Donald Trumpin väitetään nousseen valtaan USA:ssa, mutta näin voitanee asiayhteydestä päätellä.

Ulkoministerin huoli lienee joka tapauksessa turha, sillä esimerkiksi Saksan tiedustelupalvelu tiedotti viikko sitten, ettei kuvatun kaltaisia vaikuttamisyrityksiä ainakaan Saksassa ole havaittu. On kuitenkin muistutettava, että Suomeen ollaan perustamassa Euroopan unionin ja NATO:n yhteistä hybridivaikuttamisen tutkimuskeskusta, jonka tehtäviin kuuluu väitettyjen vaikutusyritysten torjuminen.

Deutsche Welle: German intelligence ‘finds no evidence of Putin disinformation campaign’

Soinin haastattelun voit kuunnella täältä:

http://areena.yle.fi/1-3888645

 

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*