Serbia: EU asettamassa vaikeita ehtoja jäsenyydelle

Serbian lippu

Serbian presidentti Tomislav Nikolić kertoo Euroopan unionin asettavan maan EU-jäsenyydelle kaksi vaikeaa ehtoa. EU-jäsenyyden saavuttamiseksi Serbian tulisi käytännössä hyväksyä Kosovon itsenäisyys sekä asettaa talouspakotteita Venäjää vastaan.

Radio Television of Serbia -yhtiön uutisen mukaan presidentti Nikolić kertoi EU:n julkistavan mainitut vaatimukset lähiaikoina. Hänelle vaatimukset esitti Euroopan unionin naapuruussuhteiden komissaari Johannes Hahn vierailullaan Belgradiin.

Tomislav Nikolić

– Komissaari Hahn kertoi minulle, ettemme pääse neuvotteluissa eteenpäin, ennen kuin hyväksymme naapuruussopimuksen Kosovon kanssa. Nähdäkseni tämä tarkoittaa käytännössä Kosovon itsenäisyyden tunnustamista. Lisäksi hän kertoi, ettemme voi saavuttaa jäsenyyttä ilman, että tuemme Euroopan unionin yhteistä ulkopolitiikkaa. Me emme tue Venäjää vastaan asetettuja pakotteita, mutta olisimme pakotettuja niihin tullaksemme EU-jäseniksi, totesi presidentti Nikolić.

Johannes Hahn

– Moni Serbiassa ei usko lausuntoani ja ilmoittaa, ettei ole kuullukaan moisista vaatimuksista, mutta nämä kuitenkin ovat ehtoja, jotka kuulette huomenna, jatkoi Nikolić.

Belgrad on ilmoittanut johdonmukaisesti, ettei Serbia tue Venäjän vastaisia pakotteita, joita länsimaat ovat asettaneet. Muslimienemmistöinen Kosovon alue puolestaan julistautui itsenäiseksi NATO:n sotilaallisella tuella vuonna 2008. Yli sata YK:n jäsenmaata on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden, mutta Serbia ja Venäjä eivät hyväksy alueen irtautumista Serbiasta.

Lähde: Radio Television of Serbia ja Sputnik News.

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*