Saksa: Vastaanottokeskuksia Pohjois-Afrikkaan? “Utopistista”

Turvapaikanhakijoita | http://www.independent.co.uk

Nyt myös sosiaalidemokraatit (SPD) vaatii Välimereltä pelastettujen pakolaisten palauttamista takaisin Pohjois-Afrikkaan. EU-Turkki -sopimuksen ideoija ei pidä tätä mahdollisena. Tilanne on kaoottinen erityisesti Libyassa.

Välimeren yli Eurooppaan suuntautuvan jatkuvan vahvan maahanmuuttovirran johdosta Pohjois-Afrikan rannikolle tulee perustaa leirejä maahanmuuttajille. On löydettävä ratkaisu pakolaisten pelastamiseksi merihädästä ilman, että samalla kannustetaan muita lähtemään ylittämään merta.

Tämän esityksen teki 13 vuotta sitten silloinen sisäministeri Otto Schilyn (sosiaalidemokraatit, SDP). Siitä syntyi valtava rähäkkä. Nyt sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Thomas Oppermann esittää samanlaista ajatusta “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungin” vieraskirjoituksessa. Myös hän haluaisi, että Välimereltä “pelastetut pakolaiset kuljetettaisiin takaisin ja heistä pidettäisiin huolta lähinnä Pohjois-Afrikassa”.

Sosiaalidemokraatit näkevät tiiviimmän yhteistyön mahdollisuuksia, “ei pelkästään eripuraisen Libyan, vaan myös muiden vakaampien Pohjois-Afrikan kauttakulkumaiden kanssa”. Näitä maita ovat Marokko ja Tunisia. Oppermann tukee näin Saksan sisäministeri Thomas de Maizièren (CDU) esitystä, jolla halutaan perustaa vastaanottoleirejä Tunisiaan.

“Ei mahdollista logistisesti, eikä oikeudellisesti”

EU-Turkki -sopimuksen ajatuksellinen isä Gerald Knaus pitää näitä suunnitelmia huonoina: “Se seikka, että EU ei ole 10 kuukaudessa onnistunut rakentamaan Kreikan saarille kelvollisia majoitustiloja turvapaikanhakijoille, osoittaa kuinka utopistista olisi majoittaa pakolaisia ihmisarvolle soveliaasti huomattavasti hauraampiin Pohjois-Afrikan maihin”, totesi European Stability Initiative’n (ESI) johtaja “Weltille”.

Jos EU ryhtyisi kuljettamaan turvaa hakevia ilman turvapaikkatutkintaa oman alueensa ulkopuolella sijaitseviin leireihin, niin silloin se omaksuisi Australian tekemän ratkaisun, jossa Australia on alle 2.500 maahanmuuttajan määrällä ajautunut kahdella saarileirillä karkeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin. “Vaikuttaa, että tämä ei ole logistisesti, eikä oikeudellisesti mahdollista toteuttaa Pohjois-Afrikassa.”

Se, että yhä useampi poliitikko puhuu venesiirtolaisten palauttamisesta, “kertoo neuvottomuudesta Afrikasta tulevan kasvavan maahanmuuton johdosta”, sanoo maahanmuuttotutkija Knaus. Hän esittää “ihmisoikeuksien mukaista ratkaisua maahanmuuton vähentämiseksi”. “EU-missioiden tekemä nopeampi turvapaikkahakemusten käsittely Italiassa, nopeammat palautukset lähtömaihin. Näin Italiaan saapuvien ja hukkuneiden määrä laskisi dramaattisesti, sillä suurin osa sinne saapuneista ei ole nykyisin mitään pakolaisia.”

Poliittinen tilanne epävakaa Libyassa

Sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Oppermann sitä vastoin esittää toisenlaista ratkaisua. Tehdäkseen vastaanotosta ihmisoikeuksien mukaisia hän haluaa “tukea kauttakulkumaita kehittämään vastaanottomaan rakenteita”. Tämä tuskin onnistuisi kuitenkaan etenkään Libyan kohdalla, josta 90% Italiaan viime vuonna tulleista oli lähtenyt ylittämään merta: Siellä on ensin palautettava valtiollinen järjestys.

Tilanne Libyassa on edelleen kaoottinen vielä viisi vuotta Muammar al-Gaddafin vallasta syöksemisen jälkeen. Tripolissa hallitsee YK:n asettama yhtenäishallitus Fajes al-Sarradsch’in johdolla. Sen vaikutusvalta on kuitenkin rajallinen. Itä-Libyan Tobrukissa istuva vastahallitus ei tunnusta YK:n asettamaa hallitusta.

Tobrukissa kiistelty kenraali ja entinen CIA-agentti Khalifa Haftar odottaa tilaisuutta kaapata valta. Viime syyskuussa hän valtasi jo öljynviennin kannalta tärkeät Ras Lanufin ja Siderin satamakaupungit. Hän voi olla varma Egyptin tuesta, joka torjuu myös maan länsiosassa toimivan YK:n yhtenäishallituksen.

Näiden kahden blokin välissä islamistit ja eri heimot tekevät tuhojaan. Maahanmuuttajille tämä tilanne on erityisen vaikea. Miliisi pitää yhdessä järjestäytyneiden ihmissalakuljettajakoplien kanssa vankiloita, joissa pakolaisia pahoinpidellään ja tapetaan.

Ulkoministeriö: Libyassa “keskitysleirin kaltaiset olosuhteet”

Ulkoministeriö on äskettäin kuvannut dramaattisin sanoin Libyan tilannetta, kuten “Welt am Sonntag” on kertonut. “Autenttiset kännykkäkuvat ja videot todistavat keskitysleirien kaltaisista olosuhteista ns. yksityisvankiloissa. “Kidutukset, maksukyvyttömien siirtolaisten teloitukset, raiskaukset ja kiristykset aavikolla ovat siellä arkipäivää”, todetaan raportissa. “Silminnäkijät puhuvat erään vankilan tarkalleen viidestä aina perjantaisin tapahtuvasta teloituksesta, jotta uusille tulokkaille saataisiin tilaa. Näin parannetaan ihmisten läpivirtausta laitoksessa ja paikan pitäjä saa suuremman voiton.”

Miten näissä olosuhteissa pakolaisista voitaisiin pitää huolta paikan päällä, kuten Oppermann kirjoittaa, sitä ei toistaiseksi tiedä kukaan.

Lähde: Die Welt 6.2.2017

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*