Saksa: Pakolaiskustannukset yli 20.000.000.000 euroa

Saksan lippu

Uudet luvut paljastavat: Pakolaisten vastaanotto ja ylläpito on ollut huomattavasti kalliimpaa vuonna 2016, kuin mitä arvioitiin. Pelkästään Berliini tarvitsee kaksi kertaa enemmän rahaa, kuin oli alun perin laskettu.

Pakolaisten vastaanoton, majoituksen ja ylläpidon kustannukset tulevat mitä todennäköisimmin olemaan huomattavasti suuremmat, kuin mitä liittovaltio ja osavaltiot odottivat. Näin ennakoivat Bundestagin tieteellisen palvelun ilmoittamat luvut, jotka Weltillä on hallussaan. Tieteellinen palvelu oli kysynyt osavaltioilta ns. todellisia kustannuksia.

Nämä on eritelty valtion antaman tuen (staatliche Hilfe) mukaan, joihin kuuluvat turvapaikkakulut, yksintulleiden alaikäisten hoito ja muut sosiaalituet. Tämän lisäksi tulevat vielä kulut integraatiotoimenpiteistä, kuten kielikurssit ja investoinnit mm. rakennuksiin. Aiemmin tiedossa oli neljän osavaltion luvut: Baijeri, Schleswig-Holstein, Hessen ja Berlin.

Königsteinin avaimen mukaan, jolla pakolaiset jaetaan liittovaltion alueelle, nämä mainitut neljä osavaltiota ovat ottaneet vastaan noin kolmasosan kaikista turvapaikanhakijoista. Nämä osavaltiot ovat käyttäneet yhteensä 7,9 miljardia euroa vuonna 2016. “Tieteellisen palvelun neljää eri osavaltiota koskevat luvut osoittavat, että kun kaikkien osavaltioiden luvut lasketaan yhteen, niin maahanmuuttajiin ja pakolaisiin on käytetty vuonna 2016 noin 23 miljardia euroa”, sanoi Bundestagin varapuheenjohtaja Johannes Singhammer (CSU) Weltille.

Jo viime vuoden lopulla osavaltiot joutuivat korjaamaan alkuperäisiä laskelmiaan. Kulut oli arvioitu noin 17 miljardiin ja ne korjattiin 20 miljardin summaan. Tämä luku tullaan ilmeisesti ylittämään vielä kerran. Nämä nykyiset luvut osoittavat todellisen tarpeen.

Todellisuudessa kustannukset ylittävät vielä tämänkin, koska pakolaisten todellinen määrä ei ole ollut pitkään aikaan tiedossa. Kustannukset tulevat myös olemaan lisäksi huomattavasti korkeammat, koska palautettujen määrät ovat jääneet alle odotusten. Monet maasta poistamiset venyvät pitkiksi ajoiksi, mikä aiheuttaa lisää majoitus- ja muita kustannuksia.

Berliinin esimerkki osoittaa, kuinka paljon alustavat laskelmat poikkeavat todellisesta tarpeesta. Berliinille maksettiin turvapaikkahakijoiden tukia koskevan lain mukaan siirtosuoritteina 480 miljoonaa euroa. Loppulaskelmassa tarve on melkein kaksinkertaistunut 941 miljoonaan.

Kaupunkiliitto: Rahoitus tulee nousemaan taas uudelleen puheenaiheeksi

Saksan kaupunkiliitto (Städtetag) arvioi, että Bundestag-vaalien jälkeen pakolaisrahoitus tulee nousemaan taas politiikan agendalle ja puheenaiheeksi. Helmut Deby [kaupunkiliitto] pelkää, että osavaltioiden lopulliset laskelmat eivät vieläkään kata kaikkia kuluja: “Osavaltiot korvaavat kuntien kuluja hyvin erilaisessa laajuudessa ja lisäksi niitä ei aina kateta täysimääräisesti.”

CSU-poliitikko Singhammer varoittaa kustannusnousun johdosta: “Jo pelkästään taloudellisista syistä syksyn 2015 pakolaistilanne ei saa uusiutua.

Vaikka liittovaltio vielä kerran joutuisi tulemaan avuksi ja tukemaan osavaltioita turvapaikkahakijoiden kustannuksissa, niin finanssiministeri Wolfgang Schäuble (CDU) pystyy säilyttämään alkuperäisen budjettitavoitteen. Sen mahdollistavat hyvät suhdanteet ja matalat korot. Pakolaiskriisin kustannuksista huolimatta valtiontalous on tuottanut 23,7 miljardin ylijäämän.

Lähde: Die Welt 10.03.2017

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*