Saksa: Integraatiovaltuutettu vaatii äänioikeutta passittomille siirtolaisille

© picture-alliance­/dpa - Aydan Özoğuz

Integraatiovaltuutettu Aydan Özoguzin johtama komissio on laatinut Saksalle toimintamallin. Kaksoiskansalaisuus ja äänestysoikeus kunnallisvaaleissa edistäisi osallisuutta.

Saksa ei ole klassinen maahanmuuttomaa kuten USA, Kanada tai Australia. Muutaman vuosikymmenen aikana siitä on kuitenkin kehittynyt maahanmuuttomaa, jonka väestö olisi ilman ulkomailta tullutta lisäystä kutistunut jo 60 miljoonaan henkeen.

Kun maahanmuuttajien osuus vanhimmissa ikäluokissa ja maaseudulla on vähäinen, monissa kaupungeissa maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä edustavat jo enemmistöä alaikäisistä. Niinpä kärjessä olevassa Offenbach am Mainissa yli 80 % pienistä lapsista on maahanmuuttajataustaisia. Tämä edellyttää uutta näkemystä siitä, mistä tämä yhteiskunta koostuu.

Niinpä Saksan liittohallituksen integraatiovaltuutettu Aydan Özoguzin johtama komissio on kehittänyt sosialidemokraattista puoluetta (SPD) lähellä olevan Friedrich-Ebert -säätiön kanssa saksalaisen maahanmuuttoyhteiskunnan toimintamallin. Se koostuu viidestä kohdasta:

Oikeudenmukainen yhteiskunta tarkoittaa sitä, että kaikki voivat osallistua

Siksi komissio vaatii kunnallista äänioikeutta pysyvästi Saksassa asuville EU:n ulkopuolelta tulleille ulkomaalaisille. On “demokratiaprinsiipin” mukaista, “että pysyvästi maassa asuvat ihmiset voivat osallistua demokraattiseen päätöksentekoon” – kuten tapahtuu 15 EU-valtiossa 28:sta.

Samoin Saksassa pysyvästi asuville ulkomaalaisille tulee myöntää äänioikeus kansanäänestyksissä. Mahdollisuus olla mukana päättämässä omaa elinympäristöä koskevista kysymyksistä on osallisuutta parantava kehitysaskel.

Näihin kuuluvat komission jäsenten mukaan muun muassa helpompi Saksan kansalaisuuden saaminen, hakemuksesta saatavan kansalaisuuden edellyttämän maassa oleskelun vähimmäisajan alentaminen, pelivaran käyttäminen kohdennetusti kansallisuuden saamisen ehtoja täyttämättömien kohdalla (Ermessenseinbürgerung) ja mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen. Maahanmuuttajataustaisten tavoitekiintiöillä voitaisiin edistää heidän työllistymistään yrityksiin.

Maahanmuutto on normaalia

Maahanmuuttoa esiintyy globalisoituneessa maailmassa ja se rikastuttaa yhteiskuntaa, mutta voi syntyä myös konflikteja.

Saksa on maahanmuuttomaa ja monimuotoisuus on tosiasia. Meidän on toimittava tämän mukaan.

Maahanmuutto, pako ja työperäinen maahanmuutto ovat ilmiöitä, jotka ovat aina määrittäneet väestön koostumusta. Nykyisin Saksan väestö on monimuotoisempaa kuin koskaan aiemmin. “Me puhumme sen puolesta, että kanssakäyminen muodostuisi itsestäänselvyydeksi.” Saksa on toki ollut jo kauan maahanmuuttomaa, mutta siitä on tultava vielä maahanmuuttoyhteiskunta.

Syrjintä estää integraatiota

Lääkkeeksi maahanmuuttajien osattomuuden estämiseksi suositellaan anti-diskriminointipisteiden vahvistamista, tasa-arvoista kohtelua koskevien lakien puutteiden poistamista ja anonyymin työnhaun edistämistä. Lisäksi “Kansallinen integraationeuvosto” voisi Etiikkaneuvoston tavoin neuvoa parlamenttia (Bundestag) ja liittovaltion osallisuuslaki (Bundespartizipationsgesetz) voisi asettaa sitovia sääntöjä liittovaltion hallinnon interkulttuuriselle avaamiselle.

Yhteiset piirteet syntyvät yhteiselossa

Komission mukaan kaikessa monimuotoisuudessa tarvitaan myös yhteisiä piirteitä. Näitä komission 38 jäsentä – joukossa on talous-, yhteiskunta- ja islamtieteilijöitä, sekä maahanmuuttajayhdistysten ja uskonnollisten yhteisöjen edustajia – havaitsevat oikeusjärjestyksessä, hyvinvointiyhteiskunnassa, demokratiaan osallistumisessa ja “toisten toiseuden kunnioittamisessa”.

Koska yhteisiä piirteitä ei synnytetä valtion määräyksillä, vaan ne syntyvät henkilökohtaisten kohtaamisten kautta, “on vahvistettava kulttuurienvälisen dialogiin liittyviä hankkeita, jotta tarjolla olisi kohtaamispaikkoja”.

Integraatiovaltuutettu Özoguzille suhtautumisemme moninaisuuteen on “meidän demokratiamme, yhteiskunnallisen rauhamme ja turvallisuutemme mittatikku”, kuten hän sanoi Berliinissä raportin esittelytilaisuudessa. “Me tarvitsemme tätä mallia, koska maahanmuuttoasenteemme vaikuttavat valtion ja yhteiskunnan omakuvaan.”

Maahanmuuttoyhteiskunnan peruspilarit ovat komissiojäsenten mukaan perustuslaki ja vapaan demokraattisen perusjärjestyksen kunnioittaminen. Komission varapuheenjohtaja Herbert Brücker Työmarkkina- ja ammattitutkimuksen instituutista sanoi: “Hyvä yhteiselo voi onnistua vain silloin, jos kaikki voivat osallistua Saksan poliittiseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen elämään.”

“Tähän kuuluu myös avoin puhe hyvinvoinnin jakautumista koskevista konflikteista ja epäoikeudenmukaisuuksista”, sanoi professori. Saksan kansalaisuuden saamisen helpottaminen, äänioikeus kunnallisvaaleissa ei-EU -kansalaisille, sekä “hallinnon, talouden ja median interkulttuurisen avaamisen edistäminen, ja liittovaltion osallisuuslaki” ovat ratkaisevia askelia tiellä kohti aitoa osallisuutta ja elävää diversiteettiä.

Lähde: Die Welt 14.2.2017

 

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*