Ranska: Marine Le Pen aloitti presidentinvaalikampanjansa ryminällä

– Presidentinvaaleissa on kaksi vastakkaista vaihtoehtoa. Vastustajieni edustama globalismi sekä minun edustamani patriotismi, sanoo Le Pen.

Euroopan kansallismielisen liikkeen tunnetuimpiin hahmoihin lukeutuva ranskalaisen Front National -puolueen puheenjohtaja ja europarlamenttiedustaja Marine Le Pen aloitti presidentinvaalikampanjansa lauantaina julistaen teemoja, jollaiset nostivat Donald Trumpin presidentiksi Yhdysvalloissa.

Le Pen lupaa suojata äänestäjiään globalismilta, edistää protektionismia, irrottaa Ranskan eurovaluutasta sekä asettaa veroja tuontituotteille ja ulkomaisille työntekijöille. Lisäksi hän aikoo laskea eläkeikää, nostaa sosiaalitukien tasoa sekä lisätä puolustusmenoja. Lupaukset ovat nostaneet Le Penin kannatusta keskellä poliittista turbulenssia Ranskassa.

– Ohjelmamme tavoitteena on palauttaa vapaus ranskalaisille sekä antaa ihmisten äänen kuulua, kuvasi Le Pen kampanjaansa.

Marine Le Penin puhe Euroopan parlamentissa:

Le Pen julkaisi listan, jota hän kutsuu nimellä ‘144 commitments’. Lista sisältää monia lupauksia, jotka ainakin kannatuslukujen valossa ovat äänestäjien odotusten mukaisia. Listalla ovat mm. seuraavat asiat:

  • 6 kuukautta aikaa neuvotella paremmat ehdot Euroopan unionin kanssa. Le Penin tavoitteena on muuttaa EU kansallisvaltioiden löyhäksi liitoksi: ei euroa, vapaata rajanylitystä, budjettisääntöjä tai EU-lakeja. Mikäli neuvottelut eivät onnistu, lupaa Le Pen välitöntä kansanäänestystä Ranskan EU-jäsenyydestä heti kuuden kuukauden jälkeen.
  • Ranska irti eurovaluutasta. Tarkempia yksityiskohtia tästä kohdasta ei ole saatavilla, mutta kohta sisältää suunnitelman velkojen uudelleenjärjestelystä uudessa valuutassa, keskuspankin tehtävästä suojella uutta valuuttaa sekä hallinnon oikeudesta määrätä keskuspankki ostamaan valtion bondeja. Lisäksi kohta sisältää ehdotuksen jonkinlaisesta yhteisestä, mutta löyhästä rahapolitiikasta muiden kansallisvaltioiden kanssa vaihtosuhteiden hallitsemiseksi.
  • Protektionismi. Kohta sisältää suunnitelman julkisten hankkeiden ohjaamiseksi ranskalaisille yrityksille silloin, kun hintaero eri toimijoiden välillä ei ole liian suuri. Front National haluaa myös velvoittaa vähittäiskaupan pitämään ranskalaisia tuotteita hyllyssään tietyn osuuden verran kokonaismyynnistä. Tarkoituksena on myös jälleenrakentaa ranskalainen teollisuus estämällä tuontituotteiden jälleenmyyjiä siirtämästä arvonlisävero kokonaisuudessaan kuluttajien maksettavaksi. Kansainväliset vapaakauppasopimukset Le Pen aikoo estää.
  • Kevyempi verotus, korkeampi sosiaaliturva. Kohta sisältää ehdotuksen 10 prosentin leikkauksen alimpien tuloluokkien verotukseen sekä verohelpotuksia pienille ja keskisuurille yrityksille. Eläkeikää on tarkoitus laskea 62 vuodesta 60:een ja köyhimpien eläkkeitä nostaa. Lapsilisät aiotaan maksaa kaikille olosuhteista riippumatta. Polttoaineen ja sähkön reguloiduista hinnoista leikataan viisi prosenttia. Perintöverotusta muutetaan siten, että kullekin lapselle voi antaa 100 000 euroa ilman veroseuraamuksia joka viides vuosi. Viikkotyöaika on tarkoitus pitää 35 tunnissa, mutta ylityöt muutetaan verottomiksi.
  • Kansalaisten etuoikeudet. Kohta sisältää suunnitelman asettaa Ranskan kansalaiset etuoikeutettuun asemaan tiettyjen oikeuksien osalta. Mm. ilmainen koulutus vain ranskalaisille on tarkoitus päättää kansanäänestyksen perusteella. Työnantajat, jotka palkkaavat ulkomaalaisia, ovat velvollisia maksamaan 10 prosentin ylimääräisen veron kyseisten työntekijöiden palkkamenoista.
  • Turvallisuus ja puolustus. Kohta sisältää suunnitelman palkata 15 000 uutta poliisia ja rakentaa uusia vankiloita 40 000 vangille. Le Pen aikoo lisäksi karkottaa oikeudessa tuomitut tai tiedustelupalvelun seurannassa olevat ulkomaalaiset sekä sulkea moskeijat, joita epäillään yhteyksistä radikaaliin islamilaiseen liikkeeseen. Le Pen aikoo myös irrottaa Ranskan NATO:n yhteisestä komentojärjestelmästä sekä nostaa puolustusmenoja.
  • Maahanmuutto. Le Pen aikoo estää laittomasti maassa olevien statuksen muuttamisen lailliseksi sekä lopettaa turvapaikkojen myöntämisen ulkomailla Ranskan konsulaateissa. Myös kansalaisuuden saamista vaikeutetaan huomattavasti: Ranskassa syntyminen ei antaisi tulevaisuudessa oikeutta kansalaisuuteen. Maahanmuuttajien määrän Le Pen aikoo rajoittaa 10 000:een sekä lopettaa ilmaisen terveydenhuollon laittomilta siirtolaisilta.
  • Kansanäänestys. Le Pen ehdottaa kansanäänestyksen järjestämistä 500 000 kansalaisen aloitteesta. Lisäksi hän aikoo leikata parlamenttipaikkojen määrän Ranskassa puoleen nykyisestä.

BBC:n raportti Le Penin kampanja-avauksesta:

Lähteet: Reuters ja ZeroHedge

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*