Onko Trump päättänyt kaataa euron?

Saksan liittokansleri Angela Merkelin hermostuneisuudelle on selitys, joka on jäänyt Yhdysvaltojen uuden presidentin asettamia maahantulorajoituksia koskeneen uutisoinnin vuoksi pimentoon. Poliittisen kuohunnan taustalla on nähtävissä, että Donald Trumpin hallinnon tähtäimessä ovat tosiasiassa Saksa ja Kiina. Saksan kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä euroa ja koko siihen liittyvää rahajärjestelmää. Onko Trump kabinetteineen päättänyt kaataa euron, kysyy F. William Engdahl.

Trumpin hallinnon juuri perustaman uuden kansallisen talousneuvoston puheenjohtajaksi valittu demokraattitaustainen Peter Navarro on syyttänyt Saksaa eurovaluutan manipuloinnista. Hän kertoi tammikuussa Saksan hyödyntävän aliarvostettua euroa käyttääkseen hyväksi Yhdysvaltoja sekä EU-kumppaneitaan.

Saksa on luonnollisesti protestoinut Yhdysvalloista kuuluvia lausuntoja. Merkel vastasi syytöksiin toteamalla, että Euroopan keskuspankin tehtävänä on hallita euro-alueen inflaatiota ja ettei Saksalla ole vaikutusvaltaa valuutan manipuloimiseksi, vaikka se haluaisikin. Euron historia kertoo ehkä muuta.

“Saksan aseman turvaaminen seuraavaksi vuosisadaksi”

Alunperin, kun Ranska, Italia ja Britannia esittivät euroalueen muodostamista 90-luvun alussa,  Saksa vastusti sitä Helmut Kohlin johdolla. Esityksen tehneet maat nimenomaan pelkäsivät Saksan taloudellisen vallan kasvua ja halusivat siirtää sen valtaa sen keskuspankilta vartavasten perustettavaan Euroopan keskuspankkiin. Vaikeiden neuvottelujen jälkeen euroalueen muodostavat valtiot suostuivat Saksan vaatimukseen valtionvelkaa koskevasta  60 prosentin katosta sekä kolmen prosentin budjettivajeen maksimista. Tämän jälkeen Saksa suostui euroalueen muodostamiseen.

Taloustoimittajan 90-luvulla työskennellyt Engdahl kertoo tuolloin komissaarina toimineen tanskalaisen Henning Christophsenin vuonna 1994 kuvanneen Saksan neuvottelujen aikaista asennemuutosta täydelliseksi. Kolme vuotta päätöksen jälkeen Kohl oli muuttanut kantansa yhteisvaluuttaan 180 astetta. Saksalaiset pankit olivat vakuuttaneet hänet siitä, että oikein toteutettuna yhteisvaluutta varmistaisi Saksan paikan Euroopan johdossa samaan aikaan, kun muiden johtavien euromaiden pankit olivat suurissa vaikeuksissa. Eräässä julkisessa tilaisuudessa Kohl puhui euron sitovan Euroopan maat yhteen siten, ettei tulevaisuudessa nähtäisi enää sotia. Kohlille taputettiin seisaaltaan. Euro oli syntynyt ja se oli tosiasiassa Saksan luomus.

Navarron suunnitelma

Presidentti Trump hyökkäsi jokin aika sitten Saksan autotuontia vastaan uhaten asettaa sille 35 prosentin tariffin. Saksan talousministeri Sigmar Gabriel vastasi kysymykseen, mitä Yhdysvaltojen tulisi tehdä, jotta saksalaiset ostaisivat enemmän amerikkalaisia autoja, että näiden tulisi “valmistaa parempia autoja”. Lausunto ei ollut kovin viisas, Engdahl kirjoittaa.

Todellinen tavoite Navarron strategiassa ei ole saada myytyä lisää autoja Saksaan, vaan romuttaa viallinen ja haavoittuva eurojärjestelmä, joka on Saksan nousun myötä uhka dollarin reserviasemalle.

Californian yliopiston professori Navarro, yhdessä miljardööri Wilburn Rossin kanssa laati Trumpin presidentinvaalikampanjan taustalla suunnitelman, johon suurin osa uuden presidentin nykyisistä teeseistä perustuu. Näitä ovat siis esimerkiksi TPP- ja TTIP-sopimusten peruminen, uudet NAFTA-sopimusneuvottelut ja niin edelleen. Suunnitelma on myös Saksaan kohdistuvien syytteiden taustalla.

Navarro toimii nyt siis talousneuvoston puheenjohtajana ja Ross puolestaan kauppaministerinä. Heidän tavoitteenaan näyttää olevan euron kaataminen sillä perusteella, että Saksa käyttää hyväkseen Yhdysvaltoja sekä alisteisessa asemassa olevia Euroopan unionin jäsenmaita, kertoo Engdahl.

– Kun katsot Euroopan unionia, niin se on käytännössä Saksalle väline, Navarro totesi neljä päivää ennen Trumpin virkaanastumista haastattelussaan The London Times -lehdelle.

– Mitä tulee Saksaan ja muihin EU-maihin, jotka ovat ottaneet yli miljoona pakolaista (turvapaikanhakijaa) Syyriasta, Afganistanista, Libyasta ja muista pääosin islaminuskoisista maista. Jos näitä maita ei olisi pakotettu ottamaan kaikkia pakolaisia ongelmineen, en usko, että Brexit olisi toteutunut, totesi presidentiksi valittu Trump samoihin akoihin.

– Se katkaisi kamelin selän. Uskon, että ihmiset haluavat pitää oman identiteettinsä, joten jos minulta kysyt, niin uskon muidenkin maiden lähtevän (EU:sta), jatkoi Trump.

Trumpin lausunnon taustalla tosiasiassa on Navarron syyskuussa 2016 laatima paperi, jossa hän syyttää Kiinaa valuuttansa manipuloinnista ja kuvaa euroalueen tilannetta samaksi.

– Meillä on samanlainen ongelma Euroopan rahaliiton kanssa. Kun euro kelluu vapaasti, niin järjestelmä laskee Saksan käyttämän valuutan arvoa siitä, mitä se olisi, jos Saksan entinen markka olisi vielä olemassa, toteaa Navarro.

– Etelä-Euroopan valtioiden heikkous talousalueessa pitää euron arvon alempana, kuin Saksan markan arvo olisi kelluvana valuuttana. Tämä on pääasiallinen syy, miksi Yhdysvalloilla on suuri kauppataseen alijäämä Saksan kanssa. 75 miljardia dollaria vuonna 2015, vaikka palkat Saksassa ovat suhteellisen hyvät, jatkaa Navarro.

– Donald Trump on luvannut, että hänen aikanaan valtiovarainministeriö tulee merkitsemään kaikki valuuttaansa manipuloivat valtiot “valuutan manipuloijiksi”. Tämä antaa Yhdysvalloille mahdollisuuden asettaa puolustuksellisia vastatoimia, mikäli valuutan manipulointi ei lopu, päättää Navarro.

Ministeriön sääntöjen mukaan tähän menee noin yksi vuosi, joka niin sanotulla syytetyllä on aikaa neuvotteluihin.

Euron vastainen rintama

Trumpin nimittämä ehdokas Yhdysvaltojen EU-lähettilääksi, Ted Malloch, on kertonut viimeaikaisissa haastatteluissaan odottavansa euron romahtavan noin vuodessa tai puolessatoista. Hän vertasi Euroopan unionia jopa entiseen Neuvostoliittoon.

– Mielestäni eurovaluutassa on todellinen ongelma ja se voi romahtaa jo vuodessa. Itse voisin shortata eurolla, totesi Malloch, joka tällä hetkellä toimii professorina Readingin yliopistossa Englannissa. Hän on toiminut myös Davosin talousfoorumin johtoryhmässä, joten hänen EU:ta ja euroa koskevat näkemyksensä tuskin ovat tuulesta temmattuja.

Steven Mnuchin, joka valittiin Yhdysvaltojen valtionvarainministeriksi totesi, ettei hänellä ole ongelmaa asettaa Kiinalle valuuttamanipulaattorin leimaa, joten kaikki näyttää olevan valmiina täysimittaista valuuttasotaa varten. Tämä koskee myös euroa.

Huomattavaa on, että 17 vuotta Goldman Sachsilla partnerina toiminut Mnuchin suunnitteli operaation, jolla Kreikan talouden ongelmat (12% budjettivaje vs. 3%-sääntö) peitettiin tämän liittyessä euroalueeseen. Kreikan velkakriisi tuotiinkin sopivasti julkisuuteen juuri, kun Yhdysvaltojen vuosittainen budjettialijäämä ylitti biljoona dollaria ja Kiina alkoi uhkailla Yhdysvaltoja vuonna 2010. On esitetty epäilyjä, että Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö yhdessä Goldman Sachsin kanssa käynnisti Kreikan kriisin vaikuttaakseen euron arvoon.

On siis mahdollista, että nykyään Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät entiset Goldman Sachsilaiset ovatkin päättäneet eliminoida euron aiheuttaman potentiaalisen uhan tilanteessa, jossa Brexit on tehnyt eurojärjestelmästä haavoittuvamman kuin koskaan, toteaa Engdahl. On varmaa, että sellainen aiheuttaisi Euroopassa kaaoksen ja pankkikriisin, jollaista ei ole nähty sitten 30-luvun tai jopa sitäkin pahemman. Trumpille, Navarrolle ja Rossille sosiaaliset ja humaanit näkökulmat ovat epäolennaisia. Euro on kauhistuttava rakennelma ja tarvitsee uudistuksen, kuten myös Euroopan unioni, jatkaa Engdahl.

Miksi Yhdysvallat sitten haluaisi tuhota euron?

– Se heikentäisi Eurooppaa kilpailijana, mutta tekisi siitä myös epävakaan samalla, kun nationalistinen henki on irrallaan taas, toteaa historioitsija Harold James.

– Ei ihme, että Saksan kansleri ja muut Berliinissä ovat erittäin hermostuneita siitä, mitä Trumpin valtaannousu tuo mukanaan, päättää Engdahl.

Lähde: williamengdahl.com

 

 

 

 

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*