Leiri purettava klo 21:00 mennessä. Mikä on Suomi-Maidan?

Suomi-Maidan

Helsingin Mannerheimintiellä postitalon edessä, Mannerheimin patsaan läheisyydessä alkoi viikko sitten mielenosoitus, johon osallistuu kymmeniä irakilaisilta vaikuttavia nuoria ja keski-ikäisiä miehiä. Nämä miehet ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen maahanmuuttovirastolta ja nyt he osoittavat mieltään mahdollista maastapoistamista vastaan.

Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden mielenosoitus on jatkunut Mannerheimin patsaan juurella jo viikon. Mielenosoitusalueelle pystytettiin heti alkuun teltta ja mielenosoittajien oli alunperinkin tarkoitus jäädä paikalle pidemmäksi aikaa.

Irakilaisia mielenosoittajia

Mielenosoitus on järjestetty siten, että siihen osallistuvat osoittavat mieltään vuoroissa. Ainakin kerran päivässä alueelle tulee pitkän matkan linja-auto, joka tuo alueelle uusia mielenosoittajia. Edellinen vuoro sitten poistuu samaisella linja-autolla.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa on käynyt osoittamassa tukeaan useita korkean tason poliitikkoja ainakin vihreistä ja vasemmistoliitosta. Mm. Emma Kari teki muutama päivä sitten alueelta videon, jossa hän osoitti tukeaan sanojensa mukaan alueella oleville naisille ja lapsille. Alueella ei kuitenkaan ole juuri muita kuin nuoria ja keski-ikäisiä miehiä. Asiasta syntyneen kohun jälkeen Kari poisti videon ja siihen tulleet kommentit verkosta.

Suomi-Maidan

Mannerheimintiellä vastapäätä kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden mielenosoituspaikkaa on järjestetty toinen mielenosoitus. Pienelle alueelle eräänlaiseen nurkkaan perustettiin heti alkuun suomalaisten itsenäisyysmielisten vastamielenosoitus. Myös tämä mielenosoitus on jatkunut jo viikon, mutta sillä erotuksella, että siihen osallistuva ydinryhmä on ollut alueella keskeytyksettä.

Mitä Suomi-Maidan sitten yrittää demonstroida? Mielenosoituksen nokkamiehet Marco de Wit ja Panu Huuhtanen kertovat vaativansa vastapuolella mieltään osoittavien irakilaismiesten poistamista maasta. Tosiasiassa he osoittavat kuitenkin mieltään Suomen poliittisten päättäjien harjoittamaa, sisäisen turvallisuuden vaarantavaa politiikkaa vastaan. Tällä tarkoitetaan lähinnä päätöstä päästää maahan kymmeniä tuhansia taustaltaan tuntemattomia ihmisiä Ruotsista. Vuonna 2015 alkoi Ruotsista Tornion kautta tulla ruotsalaisviranomaisten ohjaamana pääosin irakilaisia miehiä, eikä rajatarkastuksia ole vieläkään aloitettu, vaan turvapaikanhakijoita tulee Ruotsista edelleen.

Toisin kuin turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, poliitikkoja ja tiedotusvälineitä suomalaisten järjestämä mielenosoitus ei ole juuri kiinnostanut ennen kuin vasta tänään alueella on käynyt useampia toimittajia tutkimassa tilannetta. Korkean tason poliitikoista tiettävästi ainoastaan sisäministeri Paula Risikko on käynyt paikalla. Muun muassa perussuomalaisten Simon Elo vieraili kyllä turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa, mutta kiersi suomalaisten järjestämän kaukaa.

Poliisi toimitti molemmille mielenosoituksille alkuillasta kehotuksen poistua paikalta klo 21:00 mennessä. Suomi-Maidan on alustavasti ilmoittanut, ettei aio poistua, vaan on kutsunut paikalle lakimiehen puolustamaan perustuslaillista kokoontumisvapauttaan. Lisäksi alueelle kutsutaan lisää mielenosoittajia, joita alkuillasta sinne onkin kokoontunut. Uusimpien tietojen mukaan turvapaikanhakijat aikovat puolestaan vain siirtää leiriään.

Tilannetta voi seurata Olli Heikkilän striimistä reaaliaikaisesti.

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*