Maailmanpolitiikan Matti ja Mervi!

Matti ja Mervi

Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille maailmanpolitiikan lööppijohtajan aseman menettäneet Ukraina ja Venäjä ovat sodankäynnin kummajainen. Vuodesta 2014 maat ovat olleet lähestulkoon avoimessa sotatilassa, mutta kurkistus syvemmälle maiden kanssakäymiseen tuo eittämättä mieleen Tampereen seudulla vaikuttaneen valtakunnallistakin huomiota saavuttaneen kohuparin.

Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti SIPRI:n [ https://www.sipri.org/databases/armstransfers/background#trade-registers ] tilastojen mukaan Ukraina on kasvattanut asevientiään Venäjälle vuoteen 2015 verrattuna 72 prosentilla. Kaupan kasvu on erikoista siinäkin mielessä, että kauppa on nyt vihanpidon aikana jopa 31 prosenttia suurempaa kuin Venäjälle maanpakoon lähteneen Venäjä-mielisen Viktor Janukovitsin viimeisenä presidenttivuotena 2013.

Ukrainalaislähteiden [ http://glavcom.ua/news/ukrajina-naroshchuje-postachannya-viyskovoji-produkciji-v-rosiyu-doslidzhennya-399312.html ] mukaan merkittävää osaa aseviennissä näyttelee kevyen 15 miljoonan dollarin kappalehintaisen Jak-130 harjoitus- ja rynnäkköhävittäjän suihkumoottorit.

Jak-130 | Konflikty.pl

Vertailun vuoksi olisi ollut mielenkiintoista verrata Suomen ja Neuvostoliiton välisiä sodanaikaisia asekauppatilastoja, mutta valitettavasti SIPRI:n tilastot eivät ulotu vuosiin 1939-1940. SIPRI:n kauppatilastoista voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla päätellä, ettei Ukraina käy omaa talvisotaansa, vaan aivan jotain muuta.

Lähteet: SIPRI, Glavkom

 

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*