Itävallan ulkoministeri Kurz: Heidän on palattava takaisin Turkkiin tai lähtömaihinsa.

Sebastian Kurz

Balkanin-reitin sulkemisen jälkeen Itävalta on kohdistanut huomionsa toiseen pakoreittiin. Maan ulkoministeri Sebastian Kurz haluaa vaikeuttaa Välimeren ylittämistä ja hänen mukaansa turvapaikanhakijat on pysäytettävä jo EU-rajojen ulkopuolella.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz on vaatinut tiukempia otteita Välimeren reitin laittoman siirtolaisuuden pysäyttämiseksi.

“Politiikan tulee olla selvää: Jokainen laittomasti Eurooppaan pyrkivä tullaan pysäyttämään ulkorajoilla, hänestä pidetään huolta ja lähetetään takaisin, tai sitten hän palaa vapaaehtoisesti kauttakulku- tai lähtömaahansa”, totesi ÖVP-poliitikko Die Welt -lehdelle.

Laiton siirtolaisuus tulee näin vähenemään huomattavasti. Kysymykseen, kuinka Kreikan pakolaisten kohdalla tulisi konkreettisesti menetellä, vastasi Kurz: “Heidän on palattava takaisin – Turkkiin, lähtömaihinsa tai turvalliseen vastaanottokeskukseen EU:n ulkopuolella.”

Kurz esitti, että pakolaiset tulee majoittaa vastaanottoleireille EU:n ulkopuolelle. Näitä leirejä voisi olla kaikissa niissä lähtö- ja kauttakulkumaissa, “joissa niitä olisi mahdollista pitää yllä yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden kanssa” – esimerkiksi Libanonissa, Tunisiassa ja myös Georgiassa.

Väärinkäytöksiä ei hyväksyttäisi tällaisissa leireissä. “Mutta elinolosuhteet Egyptissä, Libanonissa tai Turkissa sijaitsevissa pakolaisleireissä eivät varmastikaan tulisi koskaan olemaan niin hyvät kuin Itävallassa tai Saksassa.”

“Yläraja on liian korkealla”

Kurz vaatii lisäksi Itävallan nykyisen [vuosittaisen] 37.500 turvapaikkahakemuksen ylärajan madaltamista: Yläraja on asetettu aivan liian korkealle, koska silloin elettiin kriisivuotta 2015, jolloin Itävaltaan saapui noin 90.000 henkeä.”

Alkuvuodesta 2016 Itävalta ryhtyi sulkemaan Länsi-Balkanin reittiä. Siitä lähtien reitillä on liikkunut huomattavasti vähemmän maahanmuuttajia. Viimeisten neljän kuukauden aikana heitä on tullut vain saman verran kuin vuoden 2015 kahtena vilkkaimpana päivänä, sanoi Kurz. Saksan liittohallitus ja muut EU-maat kritisoivat tuolloin kiivaasti reitin sulkemista.

Kurz painotti lisäksi, että hän torjuu Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen uudelleen aloittamisen: “Se on välttämätön reaktio siihen, mitä Turkissa tapahtuu parhaillaan.” Kaikki muut menettelyt antaisivat väärän signaalin. “Jos me nyt käännämme katseemme muualle, niin annamme signaalin kaikille muille valtioille, että emme suhtaudu kovin vakavasti perusarvoihimme ja olemme suurpiirteisempiä, silloin kun maa on mukana Natossa ja tarvitsemme sitä kipeästi pakolaiskriisin takia.”

Lähde: Die Welt 15.2.2017

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*