Euroedustajat valmistautuvat äänestämään liittovaltiokehityksestä

Vastikään julkiseksi tullut Euroopan unionin asiakirja paljastaa EU:n valmistautuvan liittovaltion luomiseen. 20.12.2016 päivätty, Guy Verhofstadtin laatima mietintö luo hyväksytyksi tullessaan selkeät suuntaviivat EU:n muuttumisprosessille kohti liittovaltiota.

Mietinnössä todetaan että nykyisin EU:n perussopimuksissa määritellyillä välineillä ei voida tarjota tarvittavia ratkaisuja populististen ja kansallismielisten liikkeiden nousuun sekä taloudellisiin, sosiaalisiin ja muuttoliikkeeseen liittyviin asioihin ja tämän takia perussopimuksia tulee muuttaa. Mietintö jatkuu todeten jäsenmaiden välillä vallitsevan erimielisyyden Euroopan mantereen tulevaisuudesta ja unionin nykyisen hitauden sekä tehottomuuden ja tarjoaa ratkaisuksi yhden yhteisen täytäntöönpanoviranomaisen perustamista.

Yhteinen finanssipolitiikka ja verotus

Unionin nykyisestä komissiosta tulisi “aito hallitus”, joka olisi vastuussa parlamentille ja jolla olisi laadinta- ja täytäntöönpano-oikeus euroalueen finanssi- ja makrotalouspolitiikalle. Mietintö ottaa kantaa jäsenvaltioiden erillisiä verotuskäytänteitä vastaan.

EU-armeijan perustaminen

Asiakirjan mukaan unionin puolustusvoimavarojen heikentyminen rajoittaa sen mahdollisuuksia ulottaa vakautta unionin välittömiä rajoja pitemmälle. “Kuluneiden kymmenen vuoden aikana Euroopan ja erityisesti sen lähialueiden turvallisuustilanne on merkittävästi heikentynyt ja EU katsoo että yksittäinen jäsenvaltio ei enää voi turvata sisäistä ja ulkoista turvallisuuttaan yksin.” Ratkaisuksi tarjotaan Euroopan puolustusunionia ja kattavaa EU:n ja NATO:n välistä kumppanuutta sekä osan jäsenvaltioiden puolustusvoimavaroista sitomista Euroopan puolustusyhteisöön. Unionilla olisi myös toimivalta yhteiseen muuttoliike- ja turvapaikka-asioiden hallinnointiin.

Komissiolle tärkeä rooli

Mietintö vaatii lisää demokratiaa, avoimuutta ja vastuuvelvollisuutta ja ehdottaa, että “komissiosta tehdään unionin tärkein täytäntöönpanoviranomainen tai hallitus, jotta voidaan vahvistaa unionimenetelmää, lisätä avoimuutta ja parantaa unionin tasolla toteutettavien toimien tehokkuutta ja vaikuttavuutta”. Samalla ehdotetaan komission koon huomattavaa supistamista.

Taustalla EU:n kasvavat ongelmat

Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän puheenjohtaja, Iso-Britannian EU-eron pääneuvottelija Euroopan parlamentissa ja julkistetun mietinnön isä, belgialainen Guy Verhofstadt sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n radiohaastattelussa Euroopan unionin elävän ratkaisun hetkiä. Hän totesi unionin olevan sekä sisäisten että ulkoisten paineiden puristuksessa. “Ulkoa [USA:n presidentti] Trump pyrkii unionin hajaantumiseen ja myös [Venäjän presidentti] Vladimir Putin, joka haluaa jakaa Euroopan unionin. On olemassa myös jihadismin uhka ja sisäisesti valtava paine nationalistien ja populistien taholta sekä koko Brexit-kysymys. Se on eksistentiaalinen hetki Euroopan unionille.” Heti perään Verhofstadt vaati äärimmäisiä toimia: “Nyt on aika reformille, tai muuten se [EU] voi hävitä.”

Euroopan parlamentti äänestää mietinnöstä torstaina 16. helmikuuta. Koko asiakirja luettavissa Europarlamentin sivuilla.

LUE MYÖS: Otteita Euroopan parlamentin mietinnöstä

Lisäys 11.2. 23.04: Linkki asiakirjaan.

Lisäys 12.2. 7.38: Linkki radiohaastatteluun.

Oikaisu 12.2. 12.40: Uutinen sisälsi liian pitkälle menevän johtopäätöksen Verhofstadtin mietinnön hyväksytyksi tulemisen vaikutuksista. Pahoittelemme virhettä.

ardbeg@kansallinenturvallisuus.com

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*