Espanja: Ihmiset tungeksivat Barcelonan keskustassa pakolaisten puolesta

Guardian Urbanan mukaan 160.000 ihmisen virta kulki iskulauseen ‘Prou excuses. Acollim ara!’ merkeissä Via Laietanaa pitkin. Järjestäjien mukaan heitä oli 500.000.

Prou excuses. Acollim ara! Tämä oli huuto, jonka saattoi kuulla Barcelonassa klo 16.00 lähtien pakolaisten tueksi järjestetyssä mielenosoituksessa. Kulkue, jossa Guardia Urbanan mukaan oli 160.000 ihmistä ja järjestäjien mukaan 500.000, oli Casa nostra, casa vostra -kampanjan kulminaatiopiste viime viikolla Sant Jordissa pidetyn konsertin jälkeen. Tapahtuman menestys tekee siitä suurimman mielenosoituksen Euroopassa sitten pakolaiskriisin alkamisen.

Kulkue kulki Via Laietanaa pitkin Urquinaona aukiolle ja jatkoi doctor Aiguader katua pitkin päätyen noin klo 18.00 Barcelonetan puistoon. Siellä mielenosoitus kulminoitui Fura dels Bausin esitykseen ja pakolaisten meripelastusperformanssiin satamassa, jonne oli ankkuroitunut Astral de Proactiva Open Arms alus. Barcelona Gipsy Balkan Orchestra yhtye esitti lavalla musiikkiaan.

Casa nostra -kampanjan järjestäjien lisäksi tilaisuudessa puhui kaksi pakolaista: Dara Ljubovic, joka oli tullut Kataloniaan Balkanin sotien aikana, ja Meera M. Zaroor, Syyriasta kolme vuotta sitten tullut.

Päivää vauhdittivat eri esiintyjäryhmät, rytmiryhmä Blocquilombo de Girona, Esplai Bellvitge de Fundesplai rumpuryhmä ja colla de diables La Malèfica del Coll y la Batukada de Batucargol Gràcia.

Marssi vaati Espanja hallitusta täyttämään kansainväliset velvoitteensa ja vastaanottosopimukset, ja se vetosi Katalonian instituutioita reagoimaan “selvästi ja voimakkaasti” Euroopan pakolaiskriisiin. Casa nostra, casa vostra mielenosoitus vaatii hallitusta ryhtymään “tarvittaviin toimiin” 4.500 pakolaisen ottamiseksi Kataloniaan. Ja se muistuttaa hallitusta sopimuksestaan ottaa 10.700 maahanmuuttajaa.

Mielenosoituksen tunnelma

Mielenosoitus sujui rennossa perheilmapiirissä ja siihen osallistui kaiken ikäisiä ihmisiä, joista monet olivat maahanmuuttajia, ja mukana oli paljon pieniä lapsia ja lastenvaunuja. Kulkueen kärjessä olleissa transparenteissa oli iskulauseita “Catalunya, terra d’acollida o Prou excuses. ¡Volem acollir ara!” ja niitä oli myös tuhansissa sinisissä banderolleissa, joita apulaiset kantoivat.

Kaikki Katalonian ryhmittymät, paitsi PPC [konservatiivit kristillisdemokraatit] ovat ilmaisseet tukensa mielenosoitukselle ja ne olivat edustettuina siinä. Myös suuri joukko erilaisia sosiaalisia ryhmiä, ammattiliittoja ja ei-valtiollisia organisaatioita tuki mielenosoitusta. Näiden joukossa oli rasismin vastaisia ja maahanmuuttoa tukevia järjestöjä, kuten ei-valtiolliset järjestöt Proactiva Open Arms, SOS Racisme [ranskalaisjärjestö], la campaña Tanquem els CIE, Stop Mare Mortum ja Papeles para Todos [paperit kaikille].

Paikalla olleet poliitikot

Koko poliittinen kenttä antoi tukensa mielenosoitukselle, paitsi partito popular (PPC), ja kaikkien niiden edustajia oli mukana mielenosoituksessa. Barcelonan pormestari Ada Colau olis saapunut Urquinaona aukiolle klo 16.00. Hän luotti siihen, että Katalonian pääkaupunki “muuttuu toivon, rauhan ja ihmisoikeuksien puolustamisen pääkaupungiksi”. Colau katsoi, että mielenosoitus on viesti Euroopan valtioille ja kehottaa niitä luomaan “turvallisia reittejä” maahanmuuttajille. Hän totesi myös, että mielenosoitus voi olla alkusysäys useille uusille “toivoa ja elämää” vaativille kokoontumisille muissa Euroopan kaupungeissa.

Myös parlamentin puheenjohtaja Carme Forcadell halusi liittyä mukaan marssiin. Forcadell on vaatinut EU-instituutioita muuttamaan “kehnoa” pakolaispolitiikkaansa tavoitteenaan ottaa vastaan enemmän henkilöitä. “Toivomme, että mielenosoitus saa myös muut kaupungit ja Euroopan valtiot tekemän saman ja niin yhdessä voimme muuttaa tätä politiikkaa, joka on EU:n hengen vastaista”, hän sanoi.

Myös muut poliitikot, kuten PSC-johtaja, Miquel Iceta, Govern Neus Muntén tiedottaja ja Òmnium puheenjohtaja Jordi Quixart, ovat ilmaisseet olevansa samalla linjalla ja he ovat kritisoineet EU:n roolia pakolaiskriisin aikana.

Lähde: La Vanguardia 18.2.2017

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*