Ehdotus: Euroopan unionin ydinaseohjelma

Roderich Kiesewetter | Kuva: Gerd Seidel / Lizenz: Creative Commons CC-by-sa-3.0 de

The New York Times -lehti kirjoittaa eräiden europpalaisten poliitikkojen ehdottavan Euroopan unionille omaa ydinaseohjelmaa. Ehdotusta perustellaan sillä, ettei Eurooppa voi enää nojata puolustuksessaan Yhdysvaltojen tarjoamaan suojaan. Suunnitelma näyttää olevan lähtöisin Saksasta.

Suunnitelman taustalla on ajatus, että Ranskan ja jopa Britannian ydinaseet otetaan Euroopan unionin hallintaan.

– Ajatukseni lähtee siitä, että ohjelma rakennetaan Britannian ja Ranskan nykyisten ydinaseiden varaan, sanoo Saksan johtavan CDU-puolueen edustaja ja ulkopoliittinen tiedottaja Roderich Kiesewetter. Hän myöntää kuitenkin Brexitin mahdollisesti estävän Britannian ydinaseiden siirtämisen Euroopan unionin kontrolliin.

Kiesewetterin suunnitelman mukaan Euroopan unioni ottaisi hallintaansa Ranskan ydinaseet, rahoittaisi niiden ylläpidon saksalaisella rahalla ja mahdollisesti pakottaisi muitakin EU-valtioita ottamaan ydinkärkiä alueelleen.

Angela Merkel on kieltänyt tällaisen suunnitelman olemassaolon, mutta on varmaa, että asiasta on keskusteltu hallitustasolla Euroopassa. Unkari ja Puola osoittivat jo tukensa suunnitelmalle. Esimerkiksi Puolan johtavan puolueen puheenjohtaja, entinen pääministeri Jaroslaw Kazynski osoitti tukensa suunnitelmalle helmikuisessa haastattelussaan saksalaiselle Frankfurter Allgemeine -lehdelle.

Kiesewetter kuvasti ydinaseita myös poliittisiksi aseiksi.

– Nämä ovat poliittisia aseita. Niiden käytön tulee olla sellaista, ettei sitä voida ennakoida, totesi Roderich Kiesewetter.

Lähde: The New York Times, Frankfurter Allgemeine

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

1 Comment

  1. Saksa voi halutessaan rakentaa ydinaseen, ei niitä tarvitse Ranskalta sosialisoida. Osaamista Saksassa on; onko halua, se on saksalaisten itse päätettävä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*