Äänioikeus Suomen kuntavaaleissa

Heikinharjun vastaanottokeskus

Saksassa käydään kiivasta keskustelua ulkomaalaisten äänioikeudesta kuntavaaleissa. Sosiaalidemokraattien (SPD) vt. puheenjohtaja ja integraatiovaltuutettu Aydan Özoguz teki esityksen äänioikeuden laajentamisesta ilman Saksan kansalaisuutta oleville ulkomaalaisille.

Miten asia on sitten Suomessa? Meillä ulkomaalaisten äänioikeus kuntavaaleissa on jo toteutunut. Vuoden 2015 syksynä ja sen jälkeen maahan tulleet yli 30 000 turvapaikanhakijaa eivät kuitenkaan tämän vuoden kuntavaaleissa ole vielä äänioikeutettuja.

 

Äänioikeus kuntavaaleissa

Kuntavaaleissa äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö, joka on

a) Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin ja Norjan kansalainen ja jonka kotikunta kyseinen kunta on 51. päivänä ennen vaalipäivää; tai
b) muun valtion kansalainen, jonka kotikunta kyseinen kunta on 51. päivänä ennen vaalipäivää ja jolla on ollut yhtäjaksoisesti kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan laskettuna 51. päivästä ennen vaalipäivää; tai
c) EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa ja jolla on asuinpaikka kyseisessä kunnassa 51. päivänä ennen vaalipäivää edellyttäen, että hänen tietonsa on tallennettu hänen pyynnöstään väestötietojärjestelmään ja että hän on kirjallisesti ilmoittanut maistraatille viimeistään 52. päivänä ennen vaalipäivää haluavansa käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa.

Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa, vaikka ovatkin Suomen kansalaisia.

Kuntavaalien äänioikeutta ei voi menettää muutoin kuin muuttamalla pysyvästi ulkomaille.

Aiempia uutisiamme aiheesta:

Saksa: Integraatiovaltuutettu vaatii äänioikeutta passittomille siirtolaisille

Saksa: “Özoguzin esitys on perustuslain vastainen”

 

Seuraa meitä
FACEBOOK
FACEBOOK
Seuraa sähköpostilla
RSS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*